8 Ocak 2014 Çarşamba

Mısır Mau

Mısır mausu anavatı Mısır olan, tüy bakımından kısa denebilecek tüylere sahip bir ev kedisi ırkı. Yaklaşık 3 bin yıldır mısırlılar tarafından yetiştirilmesine rağmen, kedici dergisine göre ilk kez 1953 yılında İtalya'da sürgünde olan (ne alaka ben de anlamadım :D ) bir Rus prensesi tarafından keşfedilmiş. Ev kedilerinin en hızlısı olarak bilinen bu kedicik, 2007 yılında yapılan araştırmalara göre vahşi doğada yalnızca iki yüz adetden az sayıda kedi yavrusunun tespit edildiği açıklanmış.


Gerek anatomik yapıları gerekse karakter olarak diğer kedilerden ayrılan özelliklere sahip. Anatomik açıdan uzun, zarif ve kaslı yapıda olan kedinin gövde kısmını saran beneklerinin, kuyruk ve bacaklara doğru gidildiğinde çizgisel bir hal aldığı görünür ayrıca alnında çok belirgin bir M harfi bulunur. Arka bacakları ön bacaklara göre daha uzun ve patileri ovaldir. profil çizgilerinin zarif olmasıyla birlikte baş kısmı muntazam üçgen bir haldedir. İki kulak arasındaki mesafe uzun, kulak kepçesi geniştir. Gözleri badem şeklindedir. orijinali yeşil olan göz rengi amber renginde de olabilir. tüy rengi bakımından gümüş, bronz, duman ve siyah-duman olmak üzere 4 çeşit varyetesi mevcut. tüyleri parlak olan mısır mausu iyi bir bakımla muhteşem bir görüntüye sahip olabilir.



Karakteri bakımından ev kedilerinin en sosyali konumunda olmalarının yanı sıra hızlı oldukları ve vahşi özelliklerini hala barındırdırdıkları için bir ev kedisine göre daha çevik canlılardır. Bahçeli bir ev bu kedileri için en uygun yuva olsa da apartman yaşamına kolayca adapte olabilirler. canlı, neşeli ve oyunculardır aynı zamanda anaç oldukları hatta erkek kedilerinin de yavru bakımıyla ilgilendiği söylenmektedir.
Gördüğünüz gibi tipik bir ev kedisi olmasına rağmen vahşi özelliklerini ve çevikliğini kaybetmemiş olması gerçekten güzel. benim de sahiplenmek istediğim kediciktir kendileri. Asil duruşlarını yediğim ! :)

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder