13 Ocak 2014 Pazartesi

Kızıl Tilki

Kızıl tilki latince adıyla vulpes vulpes, köpekgiller (canidae) familyasının en yaygın bulunan tilki türüdür bu yüzden tilki denilince akla kızıl tilki gelir.
Bir kızıl tilki 40 cm kuyruğuyla toplamda 1.15 m uzunluğa sahiptir. boyu 40 cm olan bu canlı yaklaşık 7-9 kilo ağırlığındadır. Bölgelere göre post rengi farklılık gösterse de tipik olarak sırt kısmı kızıl, karın kısmı beyaz ve bacaklarının yarısından patilerine kadar olan kısmı ise siyahtır. Gözler badem şeklinde ve kehribar rengindedir, göz bebekleri ince çizgi şeklindedir. kulakları geniş, dik aynı zamanda tüylüdür. kulakların duruşu ona kurnazlık ünvanını kazandırmıştır :) kuyrukları kalın ve çok tüylüdür bu yüzden kuyruklarından tanınmaları olasıdır.


Neredeyse dünyanın her yerinde yaygındır, 19. yüzyıl'da tıpkı tavşanlar gibi yerli olmadıkları avustralya'ya avcılar tarafından götürülmüş, burada doğal düşmanlarının olmaması sebebiyle hızla çoğalmış, ve avustralya'daki pek çok yerli küçük hayvanın neslini tüketmişlerdir.


Çok farklı yaşam alanlarına adapte olabilen kızıl tilkiler, orman, kır ve tarlalarda yaşamayı tercih ederler. insanlarla ve diğer yırtıcılarla karşılaşmaktan kaçındıkları için genelde gece ve tek başlarına avlanırlar. bulundukları bölgedeki kuş, sıçan, fare ve tavşan gibi küçük hayvanları avlayarak bu hayvanların populasyonlarının dengede kalmasını sağlarlar.


Maalesef avcılar tarafından kürkü için avlanan hayvanlar kategorisinde yer alırlar. sahip oldukları kürk nedeniyle hangi canlı ölümü hak edebilir? unutmayın: KÜRK CİNAYETTİR!

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder