13 Ocak 2014 Pazartesi

Husky

Husky ya da ülkemizde bilinen adıyla sibirya kurdu, yüzyıllar boyunca kızak çekme, ren geyiği çobanlığı ve bekçilik gibi pek çok görevde kullanılmış köpek ırkı.
Mavi gözleri ve keskin bakışları yüzünden korkutucu olarak tanımlanmasının aksine son derece cana yakın ve sevecen bir türdür. Genelde inatçılıklarıyla ve özgürlüklerine düşkünlükleriyle tanınan huskyler çocuklara karşı hoşgörülüdür ve insanlarla iyi geçinir. Avcılık özelliklerini kaybetmemeleri dolayısıyla, gördükleri kuş, fare, sincap gibi küçük canlıları avlamaya çalışırlar.


Boyunları dik ve kalındır, sırt kısmı meyilsiz yani düzdür,gözleri badem şeklinde, kulakları dik tüylü ve uçları ovaldir, kuyruğu adeta tilki kuyruğuna benzer kalın ve bol tüylüdür. Bunun dışında kahve-beyaz, gri-beyaz ve siyah-beyaz olmak üzere üç renk varyetesi vardır ya da tüm post beyaz olabilir. gözler, mavinin dışında koyu kahve ya da kehribar renginde olabilir. yapıca iri bir türdür, postları kış şartlarına uyumlu olduğu için sıcak havalarda çok fazla bunalır bu yüzden durgunlaşır ve oyun oynamaya karşı isteksizleşirler. 


Lider vasıflarının bulunması dolayısıyla eğitimi çok fazla sabır gerektirir çünkü bir husky eğitilmekten sıkılır ve ilgisi çabuk dağılır. çoğunlukla verilen komutları dinlemezler ve başına buyruk davranırlar. bir husky'i eğitmenin tek yolu sabırlı davranmaktır eğer siz inat ederseniz o da sizinle inatlaşacaktır, tolerans gösteren taraf siz olmalısınız :)
Soğuk iklim canlıları oldukları için sıcağın onlara pek iyi gelmediğini söylemiştik bunun yanı sıra apartman yaşamına pek uygun değillerdir. bahçeli bir evde az da olsa kendini özgür hissedebileceği ve yazları çok sıcak olmayan bölgelerde mutlu olurlar. çok fazla havlamazlar fakat bunun yerine uluma davranışı gösterirler.


Son olarak söylemek istediğim bir şey var, lütfen pet shoplarda görüp bu hayvanları satın almayın, eğer barınaklara uğrayacak olursanız pek çok husky'nin yuva aradığını göreceksiniz. bir huskyniz olsun istiyorsanız bulunduğunuz bölgedeki hayvan barınaklarına gidin.


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder